Sůl – prezentace

Téma prezentace: —Sůl

Typ souboru: prezentace PPTX

Přidal(a): Sára

 

 

Popis materiálu:

V této prezentaci jsou popsány informace týkající se soli jako chemické sloučenině. Například jde o její využití, výrobu…

 

Osnova:

  • SŮL aneb CHLORID SODNÝ
  • OBECNĚ
  • Chlorid sodný je chemická sloučenina, vyskytující se v přírodě v podobě nerostu halitu, známého též pod označením sůl kamenná.
  • Je to velmi důležitá sloučenina potřebná pro životní funkce většiny organismů.
  • Krystalický chlorid sodný je bezbarvý nebo bílý, průhledný a skelně lesklý.

 

  • Krystalický chlorid sodný je bezbarvý nebo bílý, průhledný a skelně lesklý.
  • Chlorid sodný se skládá ze sodíku a chloru. DŮKAZ: Při nahřátí plamenem se sůl dá roztavit a uvolňuje přitom chlor.

 

  • NĚCO MÁLO O HALITU
  • Český název halitu je sůl kamenná.
  • Halit je krychlový minerál.
  • Nejčastěji se vyskytuje v podobě zrnitých nebo vláknitých agregátů, často tvoří krystaly ve tvaru krychle.

 

  • VÝSKYT – MOŘE
  • Vzhledem k velké rozpustnosti ve vodě je většina chloridu sodného přítomného na Zemi obsažena v mořské vodě.
  • Téměř 80 % soli obsažené v mořské vodě tvoří NaCl.
  • Průměrný výskyt chloridu sodného v mořské vodě činí přibližně 2,7 %.
  • Nejvíce soli se vyskytuje v Mrtvém moři. Chloridu sodného se tam vyskytuje dokonce až 30%.

 

  • VÝSKYT – TĚŽBA
  • Pevný, krystalický chlorid sodný se nalézá v oblastech, kde v geologické minulosti Země došlo vysušení oddělené části moře nebo oceánu.
  • Tato ložiska soli jsou intenzivně těžena např. v Polsku, USA a v Německu.

 

  • VYUŽITÍ
  • Chlorid sodný je důležitá surovina pro potravinářský a chemický průmysl.
  • V potravinářství se kromě běžné úpravy potravin používá při konzervaci masa nasolením.
  • V chemickém průmyslu je surovinou pro výrobu sodíku, jedlé sody, chlóru, kyseliny chlorovodíkové a mnoha dalších sloučenin.
  • Jeho další využití je například v mýdlovarnictví, sklářství, metalurgii a v papírenském průmyslu, či při výrobě barev.

 

  • NĚCO MÁLO Z HISTORIE
  • Každá sůl je původem solí mořskou.
  • Klasická ložiska soli vznikla asi před 200 milióny let.
  • Sůl byla dovážena do naší země již od doby bronzové, ovšem není zcela přesně známo, odkdy se sůl začala používat na solení pokrmů.

 

  • JODIZOVANÁ SŮL
  • Kuchyňská sůl normálně prodávaná v běžných obchodech s potravinami bývá ze zdravotních důvodů jodizovaná – je do ní přidáno malé množství jódu ve formě jodidu draselného nebo jodičnanu draselného.
  • Je tím zabezpečeno, že v populaci nevzniká deficit jódu, který by mohl být příčinou vleklých zdravotních poruch či nemocí.

 

  • ZAJÍMAVOSTI
  • Dospělý člověk zkonzumuje za rok 7,5 kg soli.
  • Na světě se vyrobí 220 milionů tun soli ročně, z toho v Evropě 45 milionů tun.
  • Sůl je obsažena v kostech, zubech i krvi (tím je také nezbytná pro naše tělo).
  • Solit se člověk učí, čím více solí tím více si soli přivyká (může docházet k otupování chuťových buňek).