Téma prezentace: Sůl
Typ souboru: prezentace PPTX
Přidal(a): Sára
Popis materiálu:
V této prezentaci jsou popsány informace týkající se soli jako chemické sloučenině. Například jde o její využití, výrobu…
Osnova:
- SŮL aneb CHLORID SODNÝ
- OBECNĚ
- Chlorid sodný je chemická sloučenina, vyskytující se v přírodě v podobě nerostu halitu, známého též pod označením sůl kamenná.
- Je to velmi důležitá sloučenina potřebná pro životní funkce většiny organismů.
- Krystalický chlorid sodný je bezbarvý nebo bílý, průhledný a skelně lesklý.
- Krystalický chlorid sodný je bezbarvý nebo bílý, průhledný a skelně lesklý.
- Chlorid sodný se skládá ze sodíku a chloru. DŮKAZ: Při nahřátí plamenem se sůl dá roztavit a uvolňuje přitom chlor.
- NĚCO MÁLO O HALITU
- Český název halitu je sůl kamenná.
- Halit je krychlový minerál.
- Nejčastěji se vyskytuje v podobě zrnitých nebo vláknitých agregátů, často tvoří krystaly ve tvaru krychle.
- VÝSKYT – MOŘE
- Vzhledem k velké rozpustnosti ve vodě je většina chloridu sodného přítomného na Zemi obsažena v mořské vodě.
- Téměř 80 % soli obsažené v mořské vodě tvoří NaCl.
- Průměrný výskyt chloridu sodného v mořské vodě činí přibližně 2,7 %.
- Nejvíce soli se vyskytuje v Mrtvém moři. Chloridu sodného se tam vyskytuje dokonce až 30%.
- VÝSKYT – TĚŽBA
- Pevný, krystalický chlorid sodný se nalézá v oblastech, kde v geologické minulosti Země došlo vysušení oddělené části moře nebo oceánu.
- Tato ložiska soli jsou intenzivně těžena např. v Polsku, USA a v Německu.
- VYUŽITÍ
- Chlorid sodný je důležitá surovina pro potravinářský a chemický průmysl.
- V potravinářství se kromě běžné úpravy potravin používá při konzervaci masa nasolením.
- V chemickém průmyslu je surovinou pro výrobu sodíku, jedlé sody, chlóru, kyseliny chlorovodíkové a mnoha dalších sloučenin.
- Jeho další využití je například v mýdlovarnictví, sklářství, metalurgii a v papírenském průmyslu, či při výrobě barev.
- NĚCO MÁLO Z HISTORIE
- Každá sůl je původem solí mořskou.
- Klasická ložiska soli vznikla asi před 200 milióny let.
- Sůl byla dovážena do naší země již od doby bronzové, ovšem není zcela přesně známo, odkdy se sůl začala používat na solení pokrmů.
- JODIZOVANÁ SŮL
- Kuchyňská sůl normálně prodávaná v běžných obchodech s potravinami bývá ze zdravotních důvodů jodizovaná – je do ní přidáno malé množství jódu ve formě jodidu draselného nebo jodičnanu draselného.
- Je tím zabezpečeno, že v populaci nevzniká deficit jódu, který by mohl být příčinou vleklých zdravotních poruch či nemocí.
- ZAJÍMAVOSTI
- Dospělý člověk zkonzumuje za rok 7,5 kg soli.
- Na světě se vyrobí 220 milionů tun soli ročně, z toho v Evropě 45 milionů tun.
- Sůl je obsažena v kostech, zubech i krvi (tím je také nezbytná pro naše tělo).
- Solit se člověk učí, čím více solí tím více si soli přivyká (může docházet k otupování chuťových buňek).