Téma prezentace: Životní prostředí
Typ souboru: prezentace PPTX
Přidal(a): JanuLe.ee
Popis materiálu:
Prezentace o znečišťování životního prostředí. Znečištění vzduchu, vody, půdy, kontaminace potravin, radioaktivní znečištění; hlukové, světelné a tepelné znečištění
Osnova:
Složky životního prostředí
Neživé (anorganické) složky
›Voda (hydrosféra)
›Půda (pedosféra)
›Ovzduší (atmosféra)
Živé (organické) složky
›Organismy (biosféra, biocenóza)
Studiem vztahu organismů a životního prostředí se zabývá ekologie, případně environmentalistika.
Kontaminace životního prostředí
Znečištění ovzduší
Znečištění vod
Kontaminace půd
Kontaminace potravin
Radioaktivní znečištění
Hlukové znečištění
Světelné znečištění
Tepelné znečištění
Znečištění ovzduší
Je chemický, fyzikální nebo biologický činitel, jenž mění přírodní vlastnosti zemské atmosféry
Atmosféra je přírodní plynný systém, který je nezbytný pro výskyt života na Zemi
Zmenšování vrstvy stratosférického ozónu z důvodu znečištění vzduchu je dlouhodobě vnímáno jako hrozba pro lidské zdraví, stejně jako pro zemské ekosystémy
Znečištění vzduchu je dnes celosvětovou příčinou řady úmrtí a výskytů nemocí dýchacích cest
Zdroje znečišťování
Podle typu vzniku je rozdělujeme na :
›Zdroje primární
›Zdroje sekundární
Podle původu je rozdělujeme na :
›Antropogenní zdroje (tedy lidského původu)
›Přírodní zdroje
Zdroje primární
›Spočívají v prostém uvolňování škodlivin přímo z určitého zdroje (např. oxid uhelnatý, oxid siřičitý, vedlejší produkty spalování)
Zdroje sekundární
›Naopak, produkty sekundárních zdrojů znečištění jsou vytvářeny reakcemi primárních škodlivin mezi sebou nebo s jinými látkami.
Antropogenní zdroje
›Antropogenní zdroje jsou způsobovány člověkem
›Velké rozpětí znečišťujících látek je spojené se spalováním různých typů paliv, jako je benzín, uhlí, dřevo, rafinace ropy a podobně.
Přírodní zdroje
›Existují i přírodní zdroje kdy dochází k přirozenému uvolňování škodlivin, a to zejména několika cestami např. kouřem a oxidem uhelnatým, sopečnou aktivitou, pískem z pouští
Ovzduší v ČR
Jednotlivé parametry znečištění
›Oxid uhličitý
›Oxid uhelnatý
›Oxid siřičitý
›Přízemní ozón
›Benzen
›Benzo[a]pyren
VODA
Voda je ZÁKLADEM veškerého života na Zemi.
Věda zabývající se vodními zásobami Země se nazývá hydrologie. Zkoumá mimo jiné oběh vody ve vodním cyklu, rozšíření vody a její využití člověkem.
Voda, jako chemická látka se vyskytuje v přírodě ve všech skupenstvích: plynném kapalném pevném
Je voda SLADKÁ (potoky,řeky) a SLANÁ (moře,oceány). Pak ji také můžeme rozdělit na ZEMNÍ a PODZEMNÍ vodu.
Zemní a vzdušná voda
Asi 97 % vody na světě se nachází v oceánech. Slaná oceánská voda se však nehodí ani k pití, ani k hospodářským účelům. Většina světa získává sladkou vodu přírodním vodním cyklem, procesem, který ovlivňují sluneční teplo a gravitace. V některých pouštních územích s nedostatkem sladké vody je mořská voda odsolována.
V oceánech, jež pokrývají asi 71 % zemského povrchu, dochází působením slunečního tepla k vypařování. Část vodní páry, která stoupá vzdušnými proudy, se sráží a jako déšť se vrací zpět do oceánů. Velké množství vodní páry se díky cirkulaci vzduchu přenáší nad pevninu, kde se sráží v podobě deště a sněhu.
Z celkového množství vody na pevnině je více než 75 % obsaženo v ledovcích (např. v Grónsku a Antarktidě). Ze zbývající vody je asi 22 % voda podzemní. Poměrně malé množství vody obsahují jezera, řeky a půda. Voda v půdě vyživující rostliny se nazývá kapilární.
Podzemní voda
Podzemní voda proniká propustnými horninami tvořícími zónu intermitentní saturace (střídavého nasycení). Tato vrstva může zadržovat podzemní vodu po souvislém dešti, ale brzy vysychá. Povrch této zóny nazýváme hladinou podzemní vody. Začíná v hloubce do 30 m pod povrchem a pokračuje až pod horniny, jimiž voda neprosákne.
Na některých místech protíná hladina podzemní vody zemský povrch a vytváří například oázy v pouštních prohlubeninách, jinde bažiny, jezera a prameny. Prameny můžeme nalézt při úpatí svahu nebo v horském údolí tam, kde hladina podzemní vody vychází na povrch. Pramenná voda bývá obvykle čistá a pitná, protože prochází jemnými póry hornin, např. pískovců, jež filtrují nečistoty.
Některé prameny obsahují tolik nerostných látek, že se jejich voda uplatnila i v lékařství. Mnohé z těchto léčivých pramenů, kolem nichž vyrostla celá lázeňská města, bývají termální.
Koloběh vody v přírodě
H2O
Pitná voda se neskládá pouze z molekul H2O (2 vodíky a 1 kyslík), ale můžou v ní být různé chemické příměsi. Jejich povolené množství je dáno zákonem.
Jeden z největších problémů jsou dusičnany. V roce 1958 bylo v ČR povoleno maximálně 35 mg/l dusičnanů. A dnes? Vlivem lidské činnosti (převážně zemědělstvím) musela být norma posunuta na 50 mg/l. Přitom na rakovinu se doporučuje maximálně 5mg/l.
Převařováním pitné vody ji zbavíte pouze bakterií, nikoli ostatních látek (těžké kovy, dusičnany, dusitany,…). Pro vaření je tedy nezbytné používat stejně kvalitní vodu jako na pití.
Znečišťování vod
Je to jeden z největších problémů současného světa
Výrazně omezuje přístup určité části lidské populace k pitné vodě
Znečištěním vodních toků a nádrží se zhoršuje kvalita vodních ekosystémů i ekosystémů v jejich okolí
Do oceánu je vypuštěno ročně okolo
›2,6 mil.kg arzenu…
›2,5 mil.kg zinku…
›81 tisíc kg rtuti…
›3,7 tisíc kg olova…
Znečištění vody – kategorizace
Rozdělení podle lokalizace
›Místní úniky znečišťujících látek
›Rozptýlené znečištění
›Znečištění podzemních vod
›Znečištění zemědělstvím
›Rozdělení podle povahy znečištění
›Rozdělení podle specifického zdroje
›Průmyslová výroba a skladování
›Těžba
›Přirozené zdroje znečištění
Místní úniky znečišťujících látek
Vztahuje se na kontaminující látky, které do vody proniknou při jejich přepravě ze zdrojů jako je potrubí nebo nádrž
Příkladem zdroje v této kategorii patří vypouštění odpadních vod z čistíren nebo továren
Rozptýlené znečištění
Vztahuje se na rozptýlenou kontaminaci, která nepochází z jednoho konkrétního zdroje
Často jde o souhrný účinek malé množství kontaminujících látek na velké ploše
Znečištění podzemních vod
Úniky chemikálií kontaminující látky v půdě, nemusí nutně vytvářet místní znečištění nebo rozptýlené znečištění, přesto mohou kontaminovat podzemní vody
Zemědělství
Nejzávažnější je kontaminace vody sloučeninami dusíku a fosforu
Vody jsou znečišťovány také při používání, skladování, přepravě a likvidaci nepoužitých pesticidů
Rozdělení podle povahy znečištění
Toxickými látkami
Průmyslovými tuky a oleji
Mikrobiálním znečištěním (patogenními zárodky)
Rozdělení podle specifického zdroje
Zemědělství
Doprava
Těžba
Průmyslová výroba a skladování
Průmyslová výroba a skladování
Ve 20.století způsobilo poplach vysoké znečištění vod Severního a Baltského moře, kam tečou mimo jiné i řeky z České republiky
Znečištění moří se projevovalo vysokým procentem nemocí živočichů (např. rakovina u ryb)
Těžba
Těžba nerostných surovin může znečišťovat vodní toky významnou měrou (např. známá havárie při těžbě zlata v Rumunsku, kdy se do řeky dostali kyanidy a těžké kovy)
Přirozené zdroje znečištění
Znečištění vod způsobuje sopečná činnost nebo sesuvy půdy
Významným zdrojem znečištění může být také větší množství současně uhynulých organismů
Příčiny znečištění vody
Organické, vodu znečišťující látky
›Čistící prostředky, dezinfekční přípravky, odpady ze zpracování potravin
Anorganické, vodu znečišťující látky
›Amoniak z rozkládájícího se odpadu z potravin, kyseliny používané při těžbě, hnojiva s obsahem živin – dusičnany a fosforečnany
Makrostrukturní znečištění
›Odpadky (např. papír, plasty, nebo potravinářské odpady), Vraky velkých opuštěných lodí
Tepelné znečištění
›Tepelné znečištění, je nárůst nebo pokles teploty vody způsobené lidským vlivem
›Může být také způsobeno vypouštěním velmi studené vodou na dně nádrží do teplejších řek
Znečištění vody v ČR
Znečištění vody je CELOSVĚTOVÝ problém!
Indonésie
Afrika
Čína
Indie
Pětina lidstva nemá přístup k nezávadné vodě.
2,6 miliardy lidí postrádá hygienické zázemí.
Ve 20. století zmizelo 50% světových mokřadů.
3 miliony lidí ročně umírají na choroby způsobené kontaminovanou vodou a špatnou hygienou (např. průjmová onemocnění a malárie), 90% z nich jsou děti do pěti let.
Zásoby vody v Evropě klesly o třetinu, v Asii o tři čtvrtiny a v Africe o dvě třetiny.
Česká Republika
Zhruba 50 % celkového organického znečištění vody je odstraněno v povrchových čistírnách odpadových vod
Víc než polovina veřejných zdrojů pitné vody, které jsou monitorovány je 15-16% v kategorie čistoty 3. a 4. třídy (nevyhovující)
Od počátku devadesátých let dvacátého století došlo v České republice k zásadnímu zlepšení povrchových vod, hlavně v důsledku snížení znečištění do nich vypouštěného.
vDíky českému výboru UNICEF a české vládě teď mají lidé z rwandské vesničky Myange v místní škole pitné vody, kolik chtějí.
I. třída-neznečištěná voda : ukazatele nepřesahují hodnoty odpovídající běžnému přirozenému pozadí v toku
II. třída-mírně znečištěná voda : umožněna existence bohatého, vyváženého a udržitelného ekosystému
III. třída-znečištěná voda : podmínky pro existenci bohatého a vyváženého ekosystému nemusí být vytvořeny
IV. třída-silně znečištěná voda : podmínky umožňují existenci pouze nevyváženého ekosystému
V. třída-velmi silně znečištěná voda : podmínky umožňují existenci pouze silně nevyváženého ekosystému
Měkká / tvrdá voda
Proč ! ?
Hlavní důvody znečištění :
Splašky- Kdysi se všechen odpad vypouštěl do řek a moří. Bylo to příčinou zdravotního rizika a vedlo to k nemocem jako je cholera. Rozkládající se látky jsou příčinou mutace vody a jejího zápachu. Za účelem odstranění tohoto znečistění je odpad zpracovaný, ještě něž jsou splašky vrácené do řek a moří.
Kyselé deště– V oblastech, ve kterých je soustředěný průmysl je přirozené složení vzduchu nepříznivě ovlivněné prachem a plyny. S kyselými děšti souvisí i poškozování lesů, když se nepodaří zabránit příčinám úhynu, budou v blízké době zvláštností velké plochy odumřelých lesů. Možno předpokládat, že chybící lesní plochy způsobí pokles hladiny podzemních vod.
Zemědělství– způsobuje znečištění oblastí s obrovskými zásobami podzemních vod dusičnany a pesticidy.
Chemický průmysl– znečišťuje vody množstvím různých chemikálií. Továrny na výrobu PVC, celulózky a papírny, které používají bílení chlórem, vážně znečišťují životní prostředí i směsí dlouhodobě přetrvávající jedovaté látky. Z nezabezpečených skládek proniká do podzemních vod celé spektrum látek: kyseliny, organické látky, těžké kovy atd.
Zajímavosti
99,7 % zdrojů vody = slaná voda a ledovce
0,3 % zdrojů vody = použitelných pro lidskou potřebu
Lidské embryo = 94 % Krev = 83 %
Kojenec = 75 % Kosti = 22 %
Dítě = 65 % Svaly= 76 %
Dospělý = 60 % Mozek = 75 %
Starý člověk = 55 %
Člověk denně vyloučí 1,5 litrů vody
Voda je nejkontrolovanějším potravním produktem
Úniky vody dojde ke ztrátě tisíců litrů vody;
kapající kohoutek až 50 000 l vody ročně, protékající záchod až 220 000 l vody ročně
Kontaminace půd
Je způsobena výskytem vyrobených chemikálií v půdě nebo jiným pozměněním přírodního prostředí půd
Tento typ kontaminace obvykle vzniká protržením podzemních zásobníků, používáním pesticidů, prosakováním kontaminovaných povrchových vod do podzemních vrstev, vyluhováním odpadů ze skládek nebo přímým vypuštěním průmyslových odpadů do půdy
Nejdůležitější zdroje znečištění půd
Mezi nejčastější zdroje znečištění půdy patří:
›Uhlovodíky
›Rozpouštědla
›Polyaromatické uhlovodíky
›Pesticidy
›Olovo
›Kadmium
›Rtuť
›Ostatní těžké kovy
›Velmi často se do půdy dostávají ropné uhlovodíky z protržených podzemních nádrží ( např. benzen, ethylbenzen, toluen, xylen, alkany a alkeny)
Kontaminace potravin
Je určitý způsob znečištění, kdy se mění zdravotní nezávadnost, což může u organismů (zejména u člověka) způsobit alimentární onemocnění.
Druhy kontaminace potravin
Rozlišujeme tyto druhy znečištění:
›Mechanické
›Chemické
›Fyzikální
›Biologické
›Genetické
Biologická kontaminace
Osliznutí
›Osliznutí je povrchový způsob znečištění potravin
›Z toho vyplývá že potravina se začíná kazit
›Takto znečištěná se stává nepoživatelnou, příčinou je přítomnost bakterií
Hniloba
›a) Povrchová
Je pokračující stádium osliznutí v povrchových vrstvách
›b) Hluboká
K tomuto druhu hniloby dochází za intravitálního působení hnilobných zárodků
Plesnivění
›Příčinou je uložení potraviny do prostředí již kontaminovaného mykotoxiny
Zapaření
›Toto znehodnocení se týká masa, kde nejsou přítomny žádné patogeny. Příčinou je:
Při procesu zrání masa se neumožní vyzáření tělesného tepla
Když dojde k zahřátí po neúplném vykrvení
Chemická kontaminace
Agrochemikálie
›Jde o chemické látky záměrně užívané v zemědělství (např. pesticidy herbicidy), regulátory růstu, veterinární léčiva atd. jejichž rezidua mohou zůstat v potravinách
Potravinářská aditiva
›Jde o látky, které se záměrně přidávají do potravin s cílem zachovat nebo zlepšit jejich vlastnosti, (např. barviva, konzervanty, ochucovadla)
Environmentální kontaminenty
›Jde o látky znečišťující životní prostředí, které kontaminují potraviny v důsledku znečištění ovzduší, vody či půdy
Letecká aplikace pesticidů může být zdrojem chemické kontaminace potravin
Radioaktivní znečištění
Radioaktivní znečištění je nekontrolovaná distribuce radioaktivní látky v daných prostředích
Radioaktivní znečištění může být nevyhnutelný výsledek jistých procesů.
Rizika pro osoby a životní prostředí od radioaktivního znečištění závisí na :
›povaze radioaktivní nečistoty
›úrovně znečištění
›rozsahu šíření znečištění
Hlukové znečištění
Které zahrnuje hluk z pozemních komunikací, hluk letadel a hluk průmyslu
Světelné znečištění
Zahrnující nadužívání světelných zdrojů a přesvětlování interiérů
Tepelné znečištění
Jež zahrnuje veškeré změny teploty vodních těles, způsobené lidským vlivem, např. výpusti chladící vody jaderných elektráren
Prezentaci vytvořily :
Jana Achillesová
Hana Kuželová