Život v antickém Římě – prezentace

Téma prezentace: Život v antickém Římě

Typ souboru: prezentace PPTX

Přidal(a): Jenda 0228

 

 

Popis materiálu:

Prezentace seznamuje s životem ve starověkém Římě, všímá si různých typů staveb, Pompejí a v závěru věnuje pozornost římské gastronomii.

 

Osnova:

Život v antickém Římě

Římská města

inspirace řeckými vzory, Etruskové → klenba a oblouk

podoba dnešních velkoměst

 

Centrum měst = fórum

zde hlavní chrámy, úřady, obchody – Forum Romanum

 

Trajánovo fórum

Trajánův sloup

podle řeckého vzoru

 

PANTHEON

Římané stavěli

divadla, amfiteátry – místa zápasů a gladiátorských her

Největší amfiteátr – 50 tisíc diváků

Dokončen za císaře Tita – 80 n.l.

Při otevření  použito 9000 šelem

Místo utrpení a smrti tisíců křesťanů

Perfektní technické zázemí – simulace námořních bitev

 

Římská divadla

Vítězné oblouky v Římě

– je monumentální stavba ve tvaru otevřené brány, která byla už od starověku stavěna na

počest vítězství ve válce

– později byly stavěny v mnoha zemích, nejvíce je jich v Itálii a Francii

 

Bath – Anglie

Akvadukt

– je umělý vodní kanál, vybudovaný pro to, aby zajišťoval přívod vody od

vodního zdroje do místa její potřeby či spotřeby

– název pochází z latiny, kde aqua znamená „voda“ a ducere „vést“

– dostatečně velké akvadukty proto mohou být též vyžívány i jako vodní

dopravní cesty pro lodě nebo mohou sloužit i pro dopravu surového dřeva

 

Pont du Garde

Římské domy

činžovní – více pater,  v přízemí obchody a dílny, čím vyšší

patro, tím skromnější

na venkově statky a vily

rodinné tzv. atriové domy

výborné silnice, které zaručovaly rychlý přesun

 

POMPEJE

Římská strava

Snídaně, oběd, večeře

snídaně  a oběd – studené pokrmy a víno

velká podvečerní hostina (cena)

u hostin se leželo

v průběhu opulentních hostin bylo povoleno zvracení

 

Na venkově

jednoduchá a prostá

domácí plodiny

téměř vegetariánská strava: moučné placky, obilné kaše ze špaldy, chléb, luštěniny, mléko, sýr, ovoce, zelenina (kapusta, cibule, řepa), ryby, vejce

 

Maso

masitá strava se prosadila až později

vepřové, drůbež, zvěřina

vnitřnosti byly velmi ceněny

výroba jelit, klobás, paštik

 

Sladkosti

koláče, piškoty, perníčky

koblihy, smažené šišky

sladkosti s rozinkami, sušeným ovocem

vše slazené medem

 

Dovážené potraviny

třešně z Pontu – Lucullus

meruňky z Arménie

broskve z Persie

 

Alkohol

80 druhů bílých a červených vín

proslulá vína řecká, italská z Latia a Kampánie, galská, rýnská

víno se ředilo vodou, často horkou

pivo Římané znali z Egypta a Galie

destilovaný alkohol nebyl znám

medovina, bylinné likéry

 

Speciality

garum = luxusní omáčka z mořských ryb, (dnes chuťově podobná thajská rybí omáčka); nasolené ryby s vnitřnostmi a krví, 2-3 měsíce odleželé na slunci, propasírované, okořeněné

zmrzlina (sníh z Alp ochucený medem, později ovocné příchutě)

vařené kravské vemeno

ptačí jazýčky (slavíci, plameňáci)

 

Strava vojáků

příděl pšenice, popř. suchary, vojáci si sami mleli mouku a pekli chléb

slanina, vepřové maso

sýr

acetum (kyselé víno)

zelenina

luštěniny

 

Co neznali

brambory, rýže

káva, čaj

citrusové plody

máslo, cukr

destiláty