Generic selectors
Pouze přesné výsledky
Hledat v názvech
Hledat v popisku
Vybrat obor
Anglický jazyk
Biologie a zdravotnictví
Český jazyk a literatura
Chemie a biochemie
Dějepis a dějiny umění
Ekonomie a účetnictví
Francouzský jazyk
Fyzika a elektrotechnika
Hotelnictví a cestovní ruch
Informatika
Magazín
Management a marketing
Matematika
Německý jazyk
Ostatní
Právo
Rady a návody
Španělský jazyk
Společenské vědy
Zeměpis a geologie

Vitamíny a jejich přehled

Téma prezentace: Vitamíny a jejich přehled
Typ souboru: prezentace PPT
Přidal(a): Kristýna Jemelíková
 


 
Popis materiálu:
Tato prezentace poskytuje základní informace o jednotlivých vitamínech. Jedná se o rozpustnost, význam, zdroj a následky nedostatku či přebytku.
 
Osnova:
VITAMÍNY
Jemelíková Kristýna
látky organického původu
přísun v potravě
v určité dávce nezbytné pro činnost organizmu
kompenzují negativní účinky zevních faktorů na organizmus
mění aktivitu enzymů, různé speciální funkce (srážení krve, zrak, …)
Poruchy příjmu vitamínů
Hypovitaminóza – částečný nedostatek určitého vitamínu
Avitaminóza – naprostý nedostatek určitého vitamínu
Hypervitaminóza – nadbytek vitamínů v organizmu (především u vitamínů rozpustných v tucích)
Rozdělení
Vitamíny rozpustné v tucích
– A, D, E, K
Vitamíny rozpustné ve vodě
– B-komplex, C
Vitamín A – retinol
Význam
– zrak, kůže, sliznice, imunitní systém, rozmnožování
Zdroj
– zelenina, rybí tuk, játra, mléko, máslo, vejce
Nedostatek
– šeroslepost, rohovatění kůže a sliznic, snížení obranyschopnosti organizmu
Nadbytek
– toxický, praskání krvácení rtu, podrážděnost, poruchy vývoje plodu v těhotenství
Vitamín D – kalciferol
Význam
– látková výměna Ca a P v těle, růst kostí, zubů, pomáhá vstřebávání vitamínu A
Zdroj
– ryby (rybí tuk), vnitřnosti, vejce, mléko
Nedostatek
– křivice, osteomalacie, porucha vývoje zubů
Nadbytek
– odvápnění měkkých tkání, narušení správného růstu a poškození ledvin.
– nejjedovatější z vitamínů
Vitamín E – tokoferol
Význam
– antioxidant, chrání kardiovaskulární systém, posiluje činnost pohlavních orgánů
Zdroj
– rostlinné potraviny, olej, ořechy, listová zelenina, pšeničné klíčky, vejce, mléko
Nedostatek
– poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz, neplodnost
Nadbytek
– žaludeční potíže, průjmy
Vitamín K – fytomenadion
Význam
– ovlivňuje srážlivost krve, proces mineralizace kostí, buněčný růst
Zdroj
– listová zelenina, játra, mléčné výrobky, střevní bakterie
Nedostatek
– zvýšená krvácivost, krvácení do tělních dutin
Nadbytek
– u novorozenců zničení červených krvinek
B-komplex
B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12
Význam
– růst, křečové žíly, trombosy, vypadávání vlasů, tvorba lupů, šedivění, praskání a vysychání pokožky, lámání a nedostatek lesku nehtů, antistresové účinky, alergie
Zdroj
– kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny, luštěniny, a ořechy.
B-komplex
jejich metabolické účinky jsou navzájem spjaty, proto se jen zřídka vyskytuje nedostatek jen jednoho z nich
Nedostatek
– únava, cévní poruchy, ovlivnění plodu během těhotenství, srdeční problémy, kožní problémy, ovlivnění nervové soustavy, snížená odolnost organismu, chudokrevnost
Nadbytek
– nevýznamné
Vitamín C – kys. askorbová
Význam
– posiluje imunitní systém, zlepšuje hojení ran, snižuje hladinu cholesterolu, antioxidant
Zdroj
– citrusové plody, rybíz, šípky, paprika, jahody, křen, kyselé zelí
Nedostatek
– únava, snížená odolnost proti nakažlivým chorobám, krvácení, vypadávání zubů, kurděje
Nadbytek
– ve velkých dávkách projímavé účinky
DĚKUJI ZA POZORNOST


Podobné prezentace: