Čaj – prezentace

Téma prezentace: Čaj

Typ souboru: prezentace PPT

Přidal(a): Thingss

 

 

Popis materiálu:

Vše o čaji. Prezentace byla vytvořena na předmět stolničení.

 

Osnova:

Čaj

Po kávě druhý nejrozšířenější teplý nápoj na světě

Získává se s čajovníku – camellia sinensis

  • Stálezelený keř dorůstající do výšky až 10-15 m.
  • Šlechtěný do 1,5 m.

Pěstování čajovníku

Od moře po nadmořskou výšku 2 200 m – nejlepší 1 200 m.n.m.

Od rovníku po 45 st. sev. šířky.

Kyselá půda, hodně srážek

Lístky se sbírají ručně, každých 7-14 dní jsou ze všech výhonků odtrhávány poupata a dva koncové lístky

Sběrač otrhá denně 27-32 kg lístků

Sklizeň

Od vysazení za 4 roky

Sklízí se celoročně

Chladnější oblasti (vyšší nadmořská výška) po 10 letech a sezonně

Produktivní životnost čajovníku je 50 let

Druhy čaje

Zelený

Oolong – krátce fermentovaný

Černý – fermentovaný

Bílý

Bylinný

Ovocný

Produkční oblasti

vAsie

Indie a Čína (50%)

Cejlon, Indonésie (Sumatra a Jáva)

Vietnam a Japonsko

vAfrika

Keňa, Malavi, Uganda, Tanzanie

vEvropa

Turecko

vJižní Amerika

Výroba čaje – bílého

Vyrábí se z prvních čajových lístků – ještě nerozvinutých.

Rostliny bývají i zakryty, aby k nim nemohlo slunce.

Lístky se suší, zpracování je minimální, tím si zachovává svoji čistotu

Výluh má světlou barvu slámy

Výroba čaje – zeleného

Má výraznější vůni,  slabší barvu a jemnější chuť

Lístky se po sklizni spaří, stočí do svitků a suší

Suší se horkým vzduchem a třídí pomocí různě velkých sít.

Parfémování – pro zpestření výběru – jasmínovými, pomerančovými, růžovými květy

Výroba čaje – oolong

Po utržení lístky zavadnou, jsou poddajnější

Při svinutí se rozlomí buňky listů, takže se buněčná šťáva může spojit s kyslíkem – dochází k fermentaci – oxidaci.

U tohoto druhu pouze krátkou dobu

Při fermentaci dochází ke změně vůně, chuti a barvy.

Poté se čaj suší, drtí a třídí

Výroba čaje – černého

Lístky se nechají zavadnout, fermentovat – necháme proběhnout celý proces (cca 4 hod.), poté suší (sušením se zastaví proces fermentace a zaručí se trvanlivost čaje), lámou a třídí

Čaj je po fermentaci lahodnější a aromatičtější.

Složení čaje

Kofein – tein – povzbuzuje a při spaření se dostává rychle do vody

Tříslovina – tanin – uklidňuje a do vody se dostává pomaleji

Minerální látky –  Ca, P, Mg

Vitamíny – B, A, C, P

Kvalita lístků

Souchong – obsahují pupeny, květy a nejmladší lístky

Flowery Orange Pekoe – FOP – má mnoho horních mladých lístků (tips), je to nejlepší druh

Orange Pekoe – OP – je tence svinut, podélný

Pekoe – P – je menší  a je svinut kulatě

Třídění

Lístkový čaj – jsou celé lístky, které jsou svinuty podélně nebo kulatě

Lámaný čaj – broken tee – je čaj, který byl ve výrobním procesu úmyslně rozlámán. Lépe se luhuje, a je proto vydatnější

Fannings – čaj s malými kousky lístků, menší než u lámaného čaje

Dust – prach – nejjemnější části čaje, které se vyskytnou při prosívání čaje

Míchání čaje – čajové směsi

Téměř všechen černý čaj v obchodech je míchán

Dochází k dotvoření kvality, chuti, aroma a ceny

Anglická směs – plné, těžké aroma – pánský čaj, doporučuje se pít s mlékem

Východofríská směs – vydatné, plné aroma. S mlékem a kandovaným cukrem

Cejlonská směs – jemné, kořenité aroma, zlatá barva

Balení a uchování čaje

Sypaný

V nálevových sáčcích (1904,hedvábí, gáza, celofán, papír)

Slisované cihličky (méně objemné než sypaný čaj)

Čaj uchováváme ve vzduchotěsném obalu, nepropouštějícím světlo, za pokojové teploty, nikdy ne ve skle, plastu nebo v chladničce

Hlavní zásady přípravy černého čaje

Čaj nikdy nevaříme – pouze spařujeme vroucí vodou (varem bychom čaj poškodili a zničili)

Nikdy nepoužíváme teplou vodu z kohoutku

Voda by neměla být tvrdá ani chlorovaná, nejlepší je balená

Vodu nevaříme v hliníkové konvice – lépe v nerezové nebo smaltované

K vaření používáme vždy stejnou nádobu, kterou vyplachujeme horkou vodou, nepoužíváme saponáty, neutíráme ji utěrkou, necháme ji okapat

Hlavní zásady přípravy černého čaje

Ke spařování používáme tenkostěnnou porcelánovou nebo skleněnou nádobu, určenou pro tento účel

Konvici před zalitím vodou nahřejeme – lépe se využijí aromatické a účinné látky obsažené v čaji

Do konvice nasypeme čaj, dávkování závisí na zvyklostech a chuti (1 g čaje na 1 dcl vody)

Jakmile se blíží voda k bodu varu, konvici odstavíme, pokud máme chlorovanou vodu, vaříme 10 s.

Hlavní zásady přípravy černého čaje

Černý čaj spařujeme 3-5 min, příliš dlouhé louhování uvolňuje třísloviny a čaj získává svíravou chuť, také se uvolňuje tanin, který snižuje účinek kofeinu

Aby měl čaj povzbuzující účinky louhujeme cca 3 min.

Aby měl čaj uklidňující účinky louhujeme 4-5 min.

Čajové rituály v Evropě

Evropané používají jednu lžičku čaje na každý šálek

V Anglii se čaj sladí cukrem nebo medem, k čaji se podává speciální čajové pečivo a sladké zákusky. Podle zvyklostí se čaj přilévá do šálku s ohřátým mlékem (3-4 lžíce mléka) – nikdy ne opačně

V Irsku se pije čaj také s mlékem, čím tučnější tím lepší, nejlepší smetana, čaj má být náležitě silný a vyluhovaný asi 6 min.

V Maďarsku obvykle sladí svůj čaj cukrem nebo medem a často ochucují citronem, rumem nebo vínem

Bylinné a ovocné čaje

Jsou sušené rostliny nebo části rostlin, které se zalévají vodou a konzumují jako nápoje

Bylinné čaje se často konzumují jako přírodní léčiva

vMáta, meduňka, kopřiva, heřmánek, šalvěj, dobromysl, lípa, šípek, ……

 

Rooibos

Je nápoj, připravovaný z keře nazývaného čajovníkovec kapský

Rooibos

Pěstuje se v Jižní Africe

Má výraznou červenohnědou barvu

Pije s mlékem a cukrem, chuť je mírně ořechová

Má velký obsah antioxidantů a minimum kofeinu, dále obsahuje vitamín C a řadu minerálních látek – měď, železo, draslík, vápník, hořčík

Neobsahuje žádné kalorie

Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne