Generic selectors
Pouze přesné výsledky
Hledat v názvech
Hledat v popisku
Post Type Selectors
Vybrat obor
Anglický jazyk
Biologie a zdravotnictví
Český jazyk a literatura
Chemie a biochemie
Dějepis a dějiny umění
Ekonomie a účetnictví
Francouzský jazyk
Fyzika a elektrotechnika
Hotelnictví a cestovní ruch
Informatika
Magazín
Management a marketing
Matematika
Německý jazyk
Ostatní
Právo
Rady a návody
Španělský jazyk
Společenské vědy
Zeměpis a geologie

Sacharidy

Téma prezentace: Sacharidy
Typ souboru: prezentace PPTX
Přidal(a): Monika
 


 
Popis materiálu:
Prezentace se týká předmětu chemie. Je zde uvedeno dělení sacharidů, které je následně podrobněji rozebráno.
 
Osnova:
SACHARIDY
DĚLENÍ SACHARIDŮ:
1) monosacharidy – jedna jednotka
2) oligosacharidy – 2-10 jednotek (cukry)
3) polysacharidy – víc než 10 jednotek
(až několik tisíc)
 
MONOSACHARIDY 
oxidační produkty vícesytných alkoholů
bezbarvé, krystalické látky
rozpustné ve vodě, mají sladkou chuť
zahříváním zkaramelizují
Obsahují chirální uhlík = vykazují optickou aktivitu
D–sacharidy a L-sacharidy
 
DĚLENÍ MONOSACH. PODLE POČTU C-ATOMŮ:
Triózy (3C)
Tetrózy (4C)
Pentózy (5C)
Hexózy (6C)
Heptózy (7C)
 
VZNIK NEJJEDNODUŠŠÍCH MONOSACH.
Oxidací nebo dehydrogenací glycerolu

  • glycerol = nejjednodušší cukerný alkohol
  • vznikají dva strukturní izomery

 
GLYCERALDEHYD
tři atomy uhlíku v řetězci (TRIÓZA)
Nejjednodušší ze všech aldóz
je bezbarvý sladké chuti
 
RIBÓZa (aldopentóza
V živých organismech, je součástí nukleotidů
Významná součást RNA
 
D-Glukóza (aldohexóza)
(hroznový cukr)
bílá sladká, dobře rozpustitelná ve vodě
Volně se vyskytuje ve sladkých plodech: med, hrozny
Vázaná v oligosach. a polysach.
hlavní sacharid živočišného organismu
Porucha regulace     diabetes
 
D-GlUKÓZA
Ohřevem nad 200°C karamelizuje
potravinářství      barvení lihovin a octa
Výroba ethanolu, vitamínu C, kys. Citrónové a mléčné, antibiotik
 
D-fruktóza
(ovocný cukr)
Obsažen v ovoci a medu (50%)
největší sladivost ze všech cukrů
tvoří disacharid sacharózu
 
D-galaktóza
(ovocný cukr)
vázaný v disacharidu laktóze, který je obsažen v mléce
zdroj galaktózy v přírodě- laktóza (mléčný cukr)
 
Disacharidy
Nejznámnější z oligosacharidů
Jsou tvořeny 2 cukernými jednotkami
Pospojovány glykosidickou vazbou
Podle typu vazby je dělíme na

  • redukující
  • neredukující

 
Redukující disacharidy
Maltóza (sladový cukr)
Uvolňuje se ze škrobu při klíčení pšenice
Základní stavební jednotkou škrobu a glykogenu
Vyrábí se při výrobě piva
Používá se jako výživný přídavek ve farmaceutickém a v potravinářském průmyslu
 
Laktóza (mléčný cukr)
tvoří 2-8% pevných látek v mléce
molekula se skládá z galaktózy a glukózy
velice sladký cukr používá se ke krmení mláďat tuleňů, mrožů a rypoušů, aby hodně ztloustly
Neredukující sacharidy
 
Sacharóza (třtinový nebo řepný cukr)
vzniká přenosem glukosylového zbytku z glukózy na fruktózu
důležitý metabolický prvek u rostlin
používá se jako sladidlo v potravinářství (konzervační činidlo-marmelády)
v těle štěpí glukózu na fruktózu
vyšší spotřeba způsobuje obezitu